2014. augusztus 20., szerda

Medvehagymás pogácsa

Közkívánatra íme a recept. Az eredetit a Csörsz u-i Biopiacon kaptam, azt vegánosítottam :)

Hozzávalók:
50 dkg liszt (fele finom, fele teljes kiőrlésű)
10 dkg medvehagymalevél
2 tojás sárgájának megfelelő Vajahit kikeverve
1 dl Joya cremesse (tejföl helyett)
25 dkg Rama margarin
3 dkg friss élesztő
1 dl növényi tej (én Vegimilk porból készítem)

1 dkg barna nádcukor


Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót (a medvehagyma kivételével!). Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának és fél óráig pihentetjük. Közben a medvehagyma leveleit megmossuk, jól lecsepegtetjük és vékony csíkokra  vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét, és felcsavarjuk, mint a beiglit. Nyújtófával kissé ellapítjuk, hajtogatjuk, 20 percig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon csavarjuk, lapítjuk, hajtjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Vízzel (esetleg pici méz lehet benne, hogy fényt adjon neki) megkenjük a tetejét, a tepsiben még 10 percig pihentetjük és sütjük. 
(Arra figyeljetek, hogy mivel nincs se benne, se rajta tojás, nem fog a teteje pirulni - a talpacskáját kell ellenőrizni, hogy pirul-e már!!)

Langyosan, tejjel (persze növényivel!) a legfinomabb! De vendégvárásra, tízóraira, sűrű leveshez egyaránt jó.

Jó étvágyat! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése