2013. november 25., hétfő

Karácsonyi készülődés - 2013. No.4. Ajándékok

(No,  ezzel a bejegyzéssel szépen elcsúsztam,    de       mentségemre 
 legyen mondva, hogy tegnap irodás napom volt, amikor nem igazán van idő arra, hogy az ember a saját kis dolgaival foglalkozzon. A becsület azonban azt kívánja, hogy mégiscsak elkészüljön.)
Tehát az ajándék, a karácsonyi ajándék a mai téma. Nos... ez igen kényes kérdés.
 Ismerek olyan embereket, akik azt gondolják, mindegy mi az ajándék, csak legyen és kerüljön sokba, mert attól van értéke, s ez adja az ajándék súlyát, amivel lekötelezettünkké tesszük a megajándékozottat. Ilyen embertől ajándékot kapni számomra frusztráló: mindent jelent, csak örömet nem. Olyan érzésem van tőle, hogy bármelyik percben rám is akaszthat egy árcédulát. S bár nem igazán vagyok teljesen tisztában az értékeimmel, mégsem szeretném, ha beáraznának...
Olyat is ismerek, aki hagyományosan ajándékozási alkalmakkor nem ad ajándékot, mert azt mondja, ne csak az év egy (vagy két, esetleg három) napján akarjunk örömet szerezni egymásnak. (Mondjuk ebben van valami, de én másként igyekszem megoldani: adok spontán is, ha úgy adódik.) Vagy nem ad, mert csak. Ez nagyon kínos tud lenni, de megszokható. Bár azt gondolom, hogy valami apró figyelmesség ilyenkor a fenti elvvel együtt is beleférhetne a dologba.
Aztán vannak, akik ajándékozáskor is spórolnak - ami alapvetően nem baj, csak ne meséljük el a megajándékozottnak.
És vannak még olyanok is, akik ilyenkor azt adják ajándék címén, amire az illetőnek amúgy is szüksége van (Pl. a gyerek karácsonyig vékony talpú kínai tornacipőben jár, bár már 10 centis hó van - mert majd karácsonyra kap egy pár hótaposót.)
Nos mielőtt azt gondolnád, hogy ítélkezem, sietek közölni: nem. Nem ítélkezem. Csak csokorba szedtem azokat a hibákat, amiket jó elkerülni.
Mert az ajándékozás nem a pénzről szól és nem a szükségletek kielégítéséről. És nem is a kényszerről. Az ajándékozás arról szól, hogy én szeretlek téged, fontos vagy nekem, egy nem elhanyagolható darabkája az életemnek. Az életemnek, ami az ilyen darabkáktól kerek és egész és színes. Megismételhetetlen vagy számomra és ezt szeretném másképp is kifejezni, mint szavakkal. Ezért adok neked valamit, ami tőlem indul és neked szánom. És ha 20 év múlva kézbe veszed, engem érzel, rám emlékszel, akkor is, ha esetleg kapcsolatunk megszakadt közben, vagy esetleg már nem is vagyok. Legyen az bármi, üzenetet hordoz, s az értéke nem az árában van, hanem ebben az üzenetben. 
Évek óta igyekszem már nem vásárolt ajándékot adni, hanem inkább magam készítette dolgokat. Nem spórolásból - aki szokott kézműveskedni, kreatívkodni, az tudja, hogy néha az alapanyag is milyen drága tud lenni. Azért szeretek magam készítette ajándékot adni, mert az mindenkinek öröm.
Öröm számomra azon gondolkodni, minek is örülne az illető. Ehhez fel kell idéznem a személyét, közös élményeinket - sokszor napokig töprengek rajta és a kapcsolatunkon. Aztán jön a tervezés: ha már tudom, mit is akarok készíteni, elkezdem megtervezni. Van hogy papíron, van hogy fejben, de megint a fejemben forgatom az illetőt, rászánom az időt, a gondolatot. Majd ha ez megvan, beszerzem az anyagokat és megkezdődik a konkrét alkotás. Ami nagy öröm. És munka közben is többnyire akörül jár az eszem, akit meg akarok ajándékozni :) És reménykedem benne, hogy mindezt majd az elkészült ajándék hordozni fogja és így örömet szerzek vele annak is, aki kapja.
Tehát itt most nem találsz listát a boltokban vehető, esetleg áruhitellel megvásárolható ajándékokról. Ellenben van egy-két hely a neten, ahol jó ötleteket találhatsz.
Nagyon jó kis ajándékötletek vannak, amiket magad is elkészíthetsz, kevés idő és pénz ráfordításával, mégis esélyesek a kedvenc ajándékok listáján :) Aztán rengeteg ötlet van itt is, nem is akármilyenek! Csak vigyázz, kapcsolj be egy időzítőt, mert ha órákig leragadsz egy ilyen oldalon (ahogy én szoktam), nem marad idő a megvalósításra!
Teszteljük ezt a oldalt együtt - most találtam, még nem tudtam igazán elmélyedni benne, de jónak tűnik - csak az időzítő itt is legyen mellettünk!
Aki pedig szeret kézimunkázni annak ezt az oldalt ajánlom, gyönyörű holmik kötésleírását találjátok itt -  kevésbé bonyolultat még van idő elkészíteni.
Egy jótanács még: sok szép, aranyos, bájos ajándék szerepel a fenti oldalakon is, ami tulajdonképpen annyira szezonális, hogy az ünnepek elmúltával dobozba kerül. Nagyobb és akár egész évben kitartó örömet szerezhetünk olyan ajándékkal, ami valamilyen hasznos tárgy, nem csak porfogó csecsebecse. Szóval vigyázzunk a karácsonyi és Mikulásos motívumok felhasználásával!
És végül még csak annyi: előfordult - az utóbbi években sajnos többször is -, hogy egyszerűen nem jutott időm valakinek ajándékot készíteni, vagy nem tudtam bejezni amit elkezdtem. Nagyon rossz érzés. Ha semmiképpen nem akarsz üres kézzel állni valaki elé, akkor csomagolj be néhány sütit, vagy végy le a kamprapolcról egy üveg lekvárt, vagy befőttet, írj mellé néhány kedves sort: a gasztro-ajándékoknak amúgy is nagy divatja van manapság. De ne felejtsd el, bárhogy is alakulnak az ünnepek:
A legnagyobb ajándék a másik ember számára a minőségi idő - az idő, amit neki szánsz az életedből, a mindennapjaidból vagy az ünnepedből. A szeretet, egy mosoly, egy érintés (talán csak olyan könnyed, mintha hópihe hullot volna rá), a figyelem. Az, hogy mindent félreteszel és csak rá figyelsz. Így van ez, mert az életünk rövidebb, mint gondoljuk és az egyetlen ami örökre velünk marad a másikból, az a megkülönböztetett figyelem és szeretet, amit adott. Semmi mást nem vihetünk magunkkal...

2013. november 24., vasárnap

Karácsonyi készülődés - 2013. No.3. Mi kerüljön az adventi naptárba?

Újabb kérdés. Mert ugye kapható a boltokban olyan, amiben minden ajtócska mögött csoki rejtőzik. Aztán kapható olyan is, amibe mi tesszük az apróbb, nagyobb ajándékokat - többnyire édességet - a gyerekeknek. És van pl. LEGO-naptár is - méreg drágán!! -, ahol játékok lapulnak a számok mögött. De mi van akkor, ha olyan naptárt akarunk adni, ami ugyan örömöt okoz, de nincsenek benne egészségtelen dolgok, fölösleges és értelmetlen csecsebecsék, 680. ócska fröccsöntött kisautó vagy hasonlóan igénytelen cucc?? Mi van akkor, ha azt akarod, hogy személyes legyen az ajándék, netán legyen némi intimitása a dolognak? Mi van akkor, ha nem akarod  a  fogyasztói társadalom által lebutított, értéktelen bóvlit? Nos, akkor törd a fejed, legyél kreatív, ötletes!! A lényeg, hogy szerezz a megajándékozottnak naponta apró örömet - és ne legyen csillagászati ára, mert ez (sem) az üzletről kell hogy szóljon!
Emlékszem életem első adventi naptárjára, 10 éves forma lehettem, amikor kaptam. A4-es kartonon díszelgett egy szép fenyőfa. Rajta huszonnégy számozott, kör alakú perforált rész. Ha nap mint nap ügyesen felnyitottam a perforáció mentén, színes kis ábrákat találtam, s 24-re ily módon elkészült a szépen feldíszített karácsonyfa. Nagyon örültem neki és minden este elalvás előtt azon gondolkoztam, vajon milyen rajzocskát rejt a következő ablak... Megpróbáltam  a lámpa elé emelve kivenni, mik lehetnek a további képek, de természetesen a kartonon nem tudott átvilágítani...
Tehát hogy mi is kerülhet a naptárakba, arra itt és itt, valamint itt is találtam ötleteket. Biztosan van még rengeteg az interneten, én most nem szánok több időt a keresgélésre. Ha valaki talált még valami ötleteset, bátran tegye be a hozzászólások közé!
Csak még egy jótanács: ha élményeket adsz, jól gondold végig, nehogy egyik se legyen valóraváltható a megajándékozott elfoglaltsága miatt. Én pl. tavaly adtam egy olyan program-kupont a lányomnak, amit idén szeptemberben sikerült beváltania! Szerencse, hogy még elfogadták! De a dolog bája és izgalma a hónapok alatt elpárolgott. :-( 

Menüajánlás a jövő hétre

Tegnap este elkészítettem a jövő heti menünket is. A recepteket a Mindennapi ételeink című blogról vettem, ott te is megtalálod - nagyon finom dolgokat főztem már onnan :-)! Ahol nincs beírva semmi, ott vagy maradékfeldolgozás lesz, vagy - mivel nem lesznek itthon a fiacskáim, nem főzök semmit - inkább ajándékkészítéssel töltöm majd az időt. Szombatra még valami ebédet csak ki kell találjak, mert a program változott a karácsonyi pásztorjáték próbái miatt, de ettől azt hiszem még közzétehetem az étlapot. Hátha ad valamiféle ötletet neked is.

                     MENÜ 2013.11.25-2013.12.01.

HÉTFŐ
 
Reggeli:
Kukoricakása karoböntettel
Tízórai:
Magos szendvics csírával vagy póréval
Ebéd:
Kelkáposztafőzelék, fasírt
Vacsora:  
Köleskörözött, lilahagyma

 
 
KEDD
 
Reggeli:
Pirítós kenyér, tea
Tízórai:
Sajtos szendvics, csíra, alma
Ebéd:  
Kapros palócleves, körtés-karobos kevert
Vacsora:
 
 
 
SZERDA
 
Reggeli:  
Tejberizs, gyümölcs
Tízórai:
 
Ebéd:
Őszi lecsós káposztás szelet, rizs
Vacsora:
Vegán májkrém
 
 
CSÜTÖRTÖK
 
 
Reggeli:
Banános-almás muffin
 
Tízórai:
Szendvics, gyümölcs
 
Ebéd : 
Sárgaborsófőzelék, pirított hagyma
 
Vacsora:
Aszalt paradicsomos napraforgós tofu
 
 
 
 
PÉNTEK
 
 
Reggeli:
Müzli
 
Tízórai:
Szendvics, alma
 
Ebéd :
Mexikói ragu
 
Vacsora:
 
 
 
 
 
SZOMBAT
 
 
Reggeli:
Epres-mézeskalácsos köles
 
Ebéd:
 
 
Uzsonna:
-
 
Vacsora:
 
 
 
 
 
VASÁRNAP
 
 
Reggeli:
 
 
Ebéd :



 
 
 
 
 

 

2013. november 23., szombat

Karácsonyi készülődés - 2013. No.2. Adventi naptárak

Még van 1 hét december 1-ig, azaz van egy hetünk elkészíteni szeretteink, barátaink - vagy akár önmagunk számára az adventi naptárt.  Ehhez inspiráló ötleteket, és néhány egyszerűbben elkészíthető változatot itt, itt és itt találtam.
Holnap ahhoz próbálok ötleteket összeszedni, milyen kis meglepiket tehettek a naptárakba. Jó nézelődést, hangolódást!

2013. november 22., péntek

Karácsonyi készülődés - 2013. No.1.

(Hát ezt még gyakorolni kell! :-) )

Alaposan lemaradva a gyakorlottabb bloggerek mögött, de végül még talán  pont időben felvéve a fonalat én is elkezdem a készülődős bejegyzéseimet. Többnyire - azt hiszem - a más oldalakon talált, szerintem praktikus, ötletes, jól hasznosítható, megoldásokra, szép/bájos/ízléses dekorációkra, ügyes apróságokra, finomságos (és egészséges!!!!) receptekre mutató linkeket fogom itt megosztani Veletek, ezzel bemutatva (részben), hogy én hogy csinálom, illetve segítséget nyújtva Nektek az ünnepi előkészületek egyszerűsítéséhez. Remélem sikerül a szürke, borongós, nyirkos napokba egy kis melegséget, varázsolnom.


 

Elsőként egyik kedvenc bloggeremnél található pipálós teendőlistára hívnám fel a figyelmet. Egy lapra 3 darabot tudtok nyomtatni, szép karácsonyi mintával - mert nem mindegy, hogy a teendőidet egy sajtcédulára (Nagyanyám mondta mindíg így) firkantod, vagy a listád is hangulatos, kedvcsináló.
Ha kinyomtattad, akkor listázásra fel - nehogy elfelejtsünk valami fontosat! :-)